Opvoedingstip: Zoek naar openingen in het hart

apr 10, 2012

Home 9 Huwelijk en gezin 9 Opvoedingstip: Zoek naar openingen in het hart
(Leestijd: 2 minuten)

 

Als ouders verlangen we ernaar om waardevolle relaties te hebben met onze kinderen.  Deze relaties zorgen vaak voor mogelijkheden om te onderwijzen omdat intieme momenten het hart open stellen.  Wanneer de kinderen nog klein zijn komen deze intieme momenten geregeld, zelfs dagelijks voor.  Je leest een boek voor aan je 4-jarige zoon, hij slaat zijn arm om je heen en je kan dit intiem moment koesteren.  Wijs je 6-jarige dochter terecht en ze huilt van berouw en smeekt om een knuffel – en de tranen rollen ook over jouw wangen omdat je weet dat ze haar hart openstelt voor jou.

De intieme relatie die jij en je kinderen ervaren vindt plaats in het hart.  In Handelingen 4:32 lezen we dat de eerste discipelen “een van hart en een van ziel” waren, een omschrijving van hun eenheid.  Het hart is de plaats waar hechte relaties worden ontwikkeld die ons in staat stellen om onze kinderen te onderwijzen op een manier die invloed nalaat.  Een hechte band stelt je in staat om mèt je kinderen te werken aan het ontwikkelen van waardevolle karaktereigenschappen in de plaats van de plaats van hierin tegen hen te moeten werken.

Deze speciale intieme momenten waarin het hart bereikbaar is komen ook voor bij oudere kinderen, maar in vele gezinnen veel minder vaak.  Je moet als ouder heel doelbewust handelen om het hart van je ouder kind te kunnen bereiken.  Als papa of mama zal je voortdurend op zoek moeten gaan naar mogelijkheden om, wanneer ze zich uiteindelijk voordoen, er bewust gebruik van te kunnen maken.

Het goed rapport van de 14-jarige dochter geeft haar vader de mogelijkheid om haar harde inspanningen te bevestigen.  Haar glimlach geeft dan weer aan dat hij haar hart heeft geraakt zoals hij dat hoopte.

Mama zorgt ervoor dat ze beschikbaar is wanneer haar zoon ’s avonds thuiskomt omdat ze weet dat hij op die momenten vaak graag praat.

Kijk steeds goed uit naar mogelijkheden om een intiem moment te hebben in het hart van je kinderen.  Bevestig hun successen en leef mee met hun verdriet.  De relaties die je bouwt met je kinderen zijn noodzakelijk om hun te helpen in hun ontwikkeling.   In deze intieme momenten heb je mogelijk de kans om belangrijke gesprekken te voeren met hun en invloed te hebben naar hun, of krijg je gewoonweg de kans om te genieten van jullie verbondenheid in het hart.

 

Met toestemming overgenomen en aangepast. Originele titel — ” The Heart is Where We Feel Close” by National Center for Biblical Parenting.
Translate »