Opvoedingstip: Laat kinderen leren uit het dagelijks leven

mrt 12, 2012

Home 9 Huwelijk en gezin 9 Opvoedingstip: Laat kinderen leren uit het dagelijks leven
(Leestijd: 2 minuten)

Ouders kunnen soms meer bereiken door het dagelijks leven de leermeester van hun kinderen te laten zijn.  We willen allemaal dat onze kinderen groeien in wijsheid.  Maar wijsheid betekent soms dat de kinderen eerst zelf moeten worstelen met het leven om daarna een overwinning behalen.  Om dit echter te kunnen laten gebeuren moeten ouders de rol van probleemoplosser afleggen en de rol van trainer of raadgever opnemen.

Het is als ouders een uitdaging om te weten wanneer we de problemen van de kinderen best zelf oplossen of wanneer we ze best laten worstelen.  We zien onze kinderen niet graag sukkelen of gefrustreerd raken.  Soms gebeurt het zelfs dat wij als ouders meer afzien bij het toekijken hoe onze kinderen met bepaalde situaties omgaan dan dat we zelf zouden ingrijpen. Een mama zei eens: “Ik kan er niet tegen als ik mij vierjarige zoon zijn schoenen zie binden.  Dan zou ik liefst van al de schoenen willen pakken en zeggen ‘kom, laat mij het maar doen.’”  Maar door onze kinderen soms van een probleem tot een oplossing te laten strompelen of de gevolgen van hun dwaasheid te laten ervaren, wordt hun leerproces vaak op een veel effectievere manier geprikkeld dan we anders zouden hebben kunnen bereiken.

Hoewel, we mogen onze kinderen ook niet in de steek laten.  Wanneer overdadige frustraties opeenstapelen of een bepaalde situatie gevaarlijk wordt, moeten we ingrijpen en hulp bieden.  Tegemoet komen als een raadgever of trainer is dan de beste manier.  Jezus gebruikte deze manier van benaderen bij Zijn discipelen.  Hij liet Petrus op het water wandelen en daarbij falen, maar was voldoende dichtbij om hem weer omhoog te trekken.  Toen de discipelen er niet in slaagden om de epileptische jongen te genezen, onderwees Jezus hun een betere manier.

Vaak zijn de meest waardevolle lessen net degene die geleerd worden uit ervaring.  Als de ouders de ommekeer kunnen maken van redder tot trainer, zullen kinderen meer leren en groeien in wijsheid.  Dus de volgende keer dat je jouw kind ziet worstelen, doe dan je trainersjasje aan en kijk toe het leerproces zich vormt.

 

Met toestemming overgenomen en aangepast. Originele titel — ” Let Children Learn From Life” by National Center for Biblical Parenting.
Translate »