Opvoedingstip: Gebruik gekibbel en geruzie om een van je kinderen te trainen

mrt 24, 2012

Home 9 Huwelijk en gezin 9 Opvoedingstip: Gebruik gekibbel en geruzie om een van je kinderen te trainen
(Leestijd: 3 minuten)

Een van de meest uitdagende aspecten van het gezinsleven zijn de conflicten onder de kinderen.  Als ouder wil je dat je kinderen een hechte band met elkaar ontwikkelen, maar soms lijkt het alsof ze door hun geruzie en gekibbel alle vormen van eenheid met elkaar willen vermijden.

Conflicten tussen broers en zussen zijn voor de kinderen de eerste leerschool in relaties.  Je huis is het leslokaal, jij bent de leerkracht en een gezonde manier om conflicten aan te pakken is het lespakket.  Door op deze wijze te kijken naar de situatie wordt ieder conflict een mogelijkheid om je kinderen te leren hoe ze beter met elkaar kunnen omgaan.

Een van de meest belangrijke strategieën om onderlinge conflicten bij je kinderen aan te pakken is door je kinderen apart te disciplineren, dus niet tegelijkertijd.  Kinderen lijken soms de gave te hebben om discipline te ontwijken wanneer ze samen zijn.

Wanneer je kinderen ruzie maken, neem je best een van hen mee naar een andere kamer om het conflict met hem of haar te bespreken.  Sommige ouders menen dat ze bij geruzie of gekibbel onder de kinderen alles moeten laten vallen en het conflict volledig en met ieder kind moeten bespreken en oplossen.  Maar je kan beter ieder afzonderlijk op verschillende tijdstippen te trainen.  Door slechts een van je kinderen apart te nemen krijg je de mogelijkheid om dat kind te helpen om zijn vaardigheden om conflicten op te lossen aan te scherpen.  Wanneer je zoon dan opmerkt dat je enkel hem disciplineert en niet zijn zus, leg je hem uit dat hij en zijn zus beide op een andere manier hulp nodig hebben en je nu je aandacht vestigt op hem.

Leer je kinderen om problemen te confronteren, te negeren, te onderhandelen, bespreekbaar te maken en om een vredestichter te zijn.  Wanneer ze op een bepaald moment dan toch gefrustreerd raken, moeten ze leren om hulp te zoeken (bij jou), in de plaats van uit te vliegen.  Stuur je kind terug in de situatie waar het eerder misliep en laat hem opnieuw proberen om het conflict op een juiste manier op te lossen.  Omdat dit een oefening is voor hem, kan je niet verwachten dat dit onmiddellijk van de eerste keer goed zal aflopen.  Zo kan het zijn dat je uiteindelijk je kind vijf tot tien keer in een uur terug moet roepen om het punt te bereiken dat er goede veranderingen plaatsvinden.

Help je kind om te weten wanneer hij best hoe reageert en stuur hem, zolang hij zijn best doet om juist te handelen, terug in de situatie om te oefenen.  Indien nodig kan je eventueel het tweede kind ook even apart nemen en aan hem of haar ook enkele nuttige suggesties meegeven.

Het inzien dat gekibbel en geruzie tussen broers en zussen de mogelijkheid geven om je kinderen te trainen in relaties plaatst heel dit gebeuren in een ander perspectief.  Terwijl je observeert hoe de kinderen met elkaar omgaan, leer je bepaalde terugkerende patronen, vaardigheden die nog aangeleerd moeten worden, korte lontjes en sommige minder sterke kanten van je kinderen herkennen. En vergeet hierbij nooit dat het opvoeden van je kinderen een hele periode duurt en dus niet alles en iedereen onmiddellijk aangepakt hoeft te worden.

Met toestemming overgenomen en aangepast. Originele titel — ” When Adressing Sibling Conflict, Discipline Kids Seperately” by National Center for Biblical Parenting.

 

Translate »