Opvoedingstip: Denk aan later

mei 13, 2012

Home 9 Huwelijk en gezin 9 Opvoedingstip: Denk aan later
(Leestijd: 2 minuten)

Sommigen van ons zijn opgegroeid met gemengde ideeën over gezag en onderwerping.  Geregeld twijfelen we of we al dan niet kunnen vereisen dat onze kinderen gehoorzamen.

Maar gehoorzaamheid is meer dan enkel een principe bij de opvoeding.  Het is een levensstijl.  Als kinderen leren, om hun eigen agenda aan de kant te schuiven of een bezigheid op te offeren om te doen wat een ander vraagt, leren ze om op een gelukkige manier samen te leven met andere mensen.

Je traint je kind voor de toekomst.  Het is niet voldoende om het gedrag van je kind af te stemmen op je huidige verlangens.  Kijk op lange termijn.  Dingen als gehoorzaamheid, onderdanigheid en eer naar God en anderen zijn houdingen die je als kind worden aangeleerd en je daarna gedurende je hele leven gebruikt in praktijk.

Een vers dat ons eraan herinnert dat onze huidige opvoeding een effect heeft op lange termijn is Spreuken 22:6.  Hierin staat: “Oefen de jongeman overeenkomstig zijn levensweg, ook als hij oud geworden is, zal hij daarvan niet afwijken.”  Onze kinderen zitten in de oefenschool.

Het is goed om je kinderen te vertellen waarom ze gehoorzaam moeten zijn.  Deel met hun je motivaties en de doelen die je voor ogen hebt.  Vertel hun dat ze moeten leren luisteren naar je woorden zodat wanneer ze later volwassen zijn zullen weten hoe te luisteren naar God en samen te werken met andere mensen.  Slechte gewoonten en egoïsme zijn moeilijk om aan te pakken bij kleine kinderen, maar hoe ouder het kind wordt, hoe moeilijker het zal zijn om deze patronen te doorbreken.  Oefen je kinderen op een effectieve manier wanneer ze nog klein zijn en je zal hun later veel pijn besparen.

 

Met toestemming overgenomen en aangepast. Originele titel — ” The Long-Term Benefits” by National Center for Biblical Parenting.
Translate »