Opvoedingstip: “Bijna juist” is ook een compliment waard

feb 25, 2012

Home 9 Huwelijk en gezin 9 Opvoedingstip: “Bijna juist” is ook een compliment waard
(Leestijd: 2 minuten)

Het is gemakkelijk om je vooral bezig te houden met wat je kinderen nog moeten bereiken in de plaats van wat ze al bereikt hebben.  Een manier om een positief beeld te houden in je training van jouw kinderen is te zoeken naar gedragingen die bijna juist zijn en deze dan te bevestigen.  Wacht niet tot alles volledig juist is uitgevoerd.

Als je jouw kind vraagt om het speelgoed op te ruimen maar merkt dat hij slechts twee dingen heeft opgeruimd en de andere zes heeft laten liggen, kan je bijvoorbeeld zeggen: “Oh, ik zie dat je al je blokken hebt opgeruimd, dat is super! En je auto’s heb je ook mooi bij elkaar gezet.  Laat me nu maar een zien hoe je de ballen allemaal in de doos gooit.”

Hiermee bemoedig je stappen in de goede richting.  Zo was er eens een kleine jongen die zichzelf leerde aankleden.  Zijn mama had de regel ingesteld dat hij pas aan de ontbijttafel kon komen wanneer hij helemaal aangekleed was.  Toen hij beneden kwam met zijn hemd dat binnenstebuiten was aangedaan en zonder schoenen, loofde ze hem nog steeds.  Hij had zijn best gedaan om het te proberen.  Wijzen naar de tekortkomingen zou ontmoedigend zijn geweest.  Hij had geprobeerd en voelde zich goed.  Mama wilde daarom ook zijn inspanningen aanmoedigen.

Als je kind moeite heeft met het afmaken van zijn huiswerkopdrachten, kan je een bemoedigende rol opnemen door het kind te wijzen naar al hetgeen dat al gedaan is, in de plaats van enkel hetgeen dat nog gedaan moet worden aan te halen.

Paulus bevestigde “bijna juiste gedragingen” door aan te geven dat we allemaal onder constructie zijn.  Hij bemoedigde de Filippenzen aan met de woorden: “dat Hij, die in u een goed werk is begonnen, dit ten einde toe zal voortzetten, tot de dag van Christus Jezus” (Filippenzen 1:6).  Paulus zei hiermee eigenlijk: “wees bemoedigd in je ontwikkeling omdat God nog steeds aan het werk is in jou.”  We geven een geschenk aan onze kinderen wanneer we hun bevestigen in hun ontwikkeling en niet enkel bij hun eindresultaat.

Wat heb jij deze week gedaan om je kind positief en bemoedigend te benaderen?

 

Met toestemming overgenomen en aangepast. Originele titel — ” ‘Approximately Right’ is Worth a Compliment” by National Center for Biblical Parenting.
Translate »