Beloningen kunnen soms een hulp zijn om kinderen te bemoedigen in hun karaktervorming. Wanneer je een dochter hebt die je voortdurend onderbreekt, is het goed om je te richten op een karaktereigenschap als bescheidenheid of bedachtzaamheid. Je kan dan een alternatief gedrag bedenken zodat wanneer ze je zou willen onderbreken, ze in plaats van gewoon beginnen te praten, haar hand op je arm legt als een teken dat ze met je wilt praten. Je zou dan jouw hand op haar hand kunnen leggen als bevestiging dat je haar hebt “gehoord” en haar zo dadelijk zal laten spreken. Dit een prachtige techniek om bedachtzaamheid aan te leren. Maar wat als je kind het dan nog steeds moeilijk vindt om je niet te onderbreken? Dan kan je overwegen om je kind te belonen om haar op die manier te helpen in haar karaktervorming en over de eerste drempel heen te helpen om een nieuw patroon aan te leren.
Wees je er ook van bewust dat zelfs wanneer je werkt aan gedragspatronen als deze, je ook het hart van het kind moet aanspreken. “Ik waardeer de manier waarop je meer bedachtzaam wordt.” Of “we doen dit om je te helpen groeien in zelfbeheersing. “
Soms worstelen ouders wanneer ze een kind belonen met het gevoel dat ze de andere kinderen ook moeten belonen. Kan je het ene kind belonen terwijl je het andere kind niet beloont? Deze gedachte komt voort uit de overtuiging dat ‘eerlijk’ betekent ‘gelijk’. Kinderen noemen vaak dat wat zij ondervinden als onrechtvaardig iets dat ‘oneerlijk’ is. “Dat is niet eerlijk!” is een gekende uitspraak binnen gezinnen. Makkelijk leeft er bij kinderen (en hun ouders) de gedachte dat alles pas eerlijk is als iedereen gelijk wordt behandelt. Maar alle kinderen zijn uniek. Ieder kind heeft andere sterktes en zwaktes en moet daarom ook uniek behandelt worden. Ouders nestelen zich in ernstige problemen wanneer ze hun kinderen gelijk proberen te behandelen.
Leer je kinderen dat je zelfs niet eens probeert om hun gelijk te behandelen. Als een broer ziet dat zijn zus een beloning ontvangt en er ook een wilt hebben, kan je bijvoorbeeld zeggen: “Je zus is aan het werken aan iets in haar leven en omdat ze zo haar best doet en hierin groeit krijgt ze een beloning. Als jij ook graag in een bepaalde karaktereigenschap van jezelf wilt groeien, mag je me dat gerust vertellen zodat ik kan bedenken hoe ik jou kan belonen.” Wees niet ontmoedigd door de “Dat is niet eerlijk!”-reactie. Dat laat enkel zien dat het kind niet begrijpt wat rechtvaardigheid werkelijk betekent.
Rechtvaardigheid behandelt alle kinderen naar hun noden, die gewoonlijk verschillend zijn. Ieder kind moet zich geliefd en geborgen voelen. Ieder kind moet aan specifieke zaken werken. Richt je naar elk van je kinderen als aparte individuen en beloon hen volgens hun noden.