Bijbelse denkwijze of wereldse vervorming?

jul 22, 2012

Home 9 Geloofsgroei en heiliging 9 Bijbelse denkwijze of wereldse vervorming?
(Leestijd: 2 minuten)

God wil meer zien dan enkel een strijd tegen de zonde, Hij wil een Bijbelse denkwijze zien ontwikkelen!

“En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word innerlijk veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid” (Rom.12:2a).

In de vorm van de wereld gegoten worden gaat vanzelf, daar hoeven we niets aan te doen. Tegen deze vervorming ingaan daarentegen kost veel moeite. Iedere christen kent deze strijd. Het sterven aan jezelf door het mijden van zondige verlangens of bepaalde situaties omdat ze een te groot gevaar vormen voor je hart. Gelukkig zie ik veel christenen rondom me deze strijd aangaan. Maar de ware remedie die Paulus geeft tegen wereldgelijkvormigheid, het vernieuwd worden van onze gezindheid, is bij velen ongekend of ondergesneeuwd. Velen zijn voortdurend bezig met het mijden van dingen, maar vullen deze leegten niet met het nagaan wat ze beter wel doen.

Paulus vermaant ons in dit vers om onze denkwijze te vernieuwen, dus anders te gaan denken dan de wereld. Dit gaat veel verder dan enkel maar gelovig zijn en vechten tegen de zonde. Dit betekent dat we in alles een Bijbelse kijk moeten hebben. Niet enkel in onze verlossing, maar ook in ons dagdagelijks leven. Hoe ga ik Bijbels om met mijn echtgenoot, geboorteplanning, het opvoeden en onderwijzen van mijn kinderen, met mijn collega’s, met ziekte, met mijn ontspanning, enz.? De Bijbel is genoegzaam voor iedere christen (2Tim.3:16) en biedt meer antwoorden dan enkel ‘geloof’ en ‘gebed’. Toch zie ik zoveel christenen, buiten hun verlossing, hun hoop en raad zoeken in wereldse systemen zoals de psychologie, de wetenschap, de wijsheid van de tijd, de gevestigde waarden en de algemeen aanvaarde normen.

Het wordt hoogtijd dat de christenen Gods Woord terug naar waarde weten te schatten en deze bron van rijkdom uitbuiten door in alle omstandigheden dit Woord te gebruiken als de enige bron van waarheid. Vorm een Bijbelse denkwijze of wordt een wereldse vervorming!

Gepubliceerd in Bijbel &Onderwijs magazine editie juli 2012

 

 

Translate »