G.O.L.D. 4 Life

God Ontdekken en Leren Dienen voor ’t leven

Angst voor het lijden

door mrt 13, 2011

Het welvaartsevangelie doet ons geloven dat als je Jezus kent als je Verlosser, je leven van een leien dakje zal gaan lopen. De realiteit, en bovenal de Bijbel, leren ons iets heel anders. Lijden is een onderdeel van ons leven hier op aarde. Het Koninkrijk zonder tranen, zonder lijden, zonder dood zal door onze Heere opgezet worden wanneer Hij terugkomt op de wolk, maar tot die tijd mogen we tegenspoed verwachten in ons leven.

Onze hoop ligt echter hierin dat God dit lijden gebruikt ten goede voor hen die Hem liefhebben en die naar Zijn voornemen geroepenen zijn. Hij gebruikt het om ons meer op Jezus te doen lijken. Om ons te leren te volharden in de hoop die voor ons ligt. Te leven in afhankelijkheid van Hem alleen en om ons te leren dat Zijn genade genoeg is. Om ons zo te vormen dat we op een dag heilig en onberispelijk voor Zijn troon mogen staan.

Hoe goed ik dit ook allemaal weet, toch is het thema ‘lijden’ een hekelpunt voor me. Vaak maak ik hypotheses van mogelijk lijden dat God in Zijn soeverein plan nog zal toelaten in mijn leven en dan word ik bang. Wat ik wil leren begrijpen is waar die angst vandaan komt en vooral hoe ik er tegen kan vechten.

Johannes de doper zegt in Joh. 3:30: “Hij moet wassen (groter worden), ik moet minder worden.” Wanneer we bang zijn, twijfelen, zondigen,… maken we in feite steeds God kleiner dan Hij is of onszelf groter. Of beide.

Laten we eens nader bekijken wie God is en wie wij zijn om dan te zien waar de balans uit evenwicht is en waarom we bijgevolg vrezen voor het lijden.

Wie is God?

 

Ik heb eens gehoord dat je het karakter van God kan vergelijken met een diamant. Als je de diamant draait en keert ontdek je steeds nieuwe facetten, maar allemaal even mooi. Toch hebben we vaak de neiging bepaalde karaktertrekken eruit te lichten en anderen op de achtergrond te houden. Onze God is echter perfect in harmonie met Zichzelf. Om God te kunnen vertrouwen moeten we Hem meer en meer leren kennen, in al Zijn volheid.

De Bijbel leert ons dat God wijs is, heilig, soeverein, almachtig, rechtvaardig,…

Rom. 11:3 (hsv) “O, diepte van rijkdom, zowel van wijsheid als van kennis van God,

Reacties

3 Reacties

 1. Cindy

  Mooi artikel Tatiana! Je kan er ook wat van hoor!
  En een heel mooi lied wat ik ook graag luister en ik veel uit kan halen.
  Gods zegen, liefs Cindy

  Antwoord
 2. Bart Aerts

  Leuk om de oprechte gedachten van een zus in de Heer te mogen volgen en te zien waar haar hoop vandaan komt. Dit missen we vaak in onze omgang met elkaar als broers en zussen in de Heer. We zijn zo graag superhelden die nergens last van hebben en alle anderen graag te hulp schieten! Het is niet altijd even makkelijk om eerlijk te zijn over onszelf naar anderen (of anders gezegd, onze trots aan de kant te schuiven en nederig te zijn 🙂 ).

  Zelf ben ik onlangs ook wat gaan nadenken over lijden. Als ik denk aan lijden klampen ik me al gauw vast aan 1Kor.10:13: “God is getrouw: Hij zal niet toelaten dat u verzocht wordt boven wat u aankunt”. Nooit zullen we meer lijden moeten dragen dan we aankunnen. Dat is een waarheid die staat! Maar we kunnen deze waarheid ook vanuit een andere kant bekijken zodat ze nog rijker wordt voor ons.

  Wanneer iemand een enorm zware beproeving mag doorgaan van de Heer, mag hij er ook op vertrouwen dat de Heer hem het nodige geloof heeft gegeven om die zware last te dragen. Alle christenen zullen een bepaalde mate van lijden ervaren in hun leven. De ene keer al iets meer als anders, maar lijden hoort bij het christenleven (cf.2Kor.1:7; Fil.1:29; Fil.3:10). Maar een pas bekeerde met een jong geloof, zal minder beproefd worden dan een volwassen gelovige. Hier waakt God voor, daar behoedt Hij Zijn kinderen voor! Dit principe kennen we als ouders allemaal in ons handelen met de kinderen. Van het jongste kind verwacht je ook niet hetzelfde als van de oudste en de jongste behoed je ook iets meer voor gevaren dan de oudste.

  Wanneer iemand nu merkt dat hij temidden van een zware beproeving staat, mag hij er ook rust in vinden dat de Heer zijn geloof heeft doen groeien zodat het hier tegen bestand is en bezig is met het volharden van zijn geloof. Niet om daarna minder te moeten lijden, maar om bestand te zijn tegen mogelijk nog grotere beproevingen in de toekomst.

  Beproevingen en lijden om Christus moeten we leren zien als een middel van zegen van de Heer omdat deze steeds bijdragen tot een meer volwassen geloof (Jac.1:3) dat meer en meer rust vindt bij Christus. Een geloof dat minder en minder kijkt naar omstandigheden, maar stilaan voortdurend kijkt naar de waarheid die we vinden bij God.

  Let wel, we moeten het lijden niet gaan verheerlijken als een doel op zich. We zoeken het lijden niet op en bidden God niet om beproevingen, maar we bidden en hopen wel op een meer volwassen geloof dat ons een helderdere kijk geeft op Christus en onze liefde voor God doet groeien. Waarom, wel omdat hoe meer we van God begrijpen, hoe meer we Hem kunnen verheerlijken.

  Wat een rust en vreugde dat God Zichzelf tot Vader heeft gemaakt van ons en wij mogen weten dat Hij goed is en barmhartig.

  Bart

  Antwoord
 3. Jeanny Bruls

  Mooi geschreven Tatiana. Dank je wel hiervoor.
  Jeanny

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »